Totul despre croșetat partea 2 a) – Piciorușe duble croșetate în rânduri

În croșetat pare-mi-se mie, lucrurile stau mai simplu decât în tricotat. Cu toate acestea, rezultatul este de multe ori mai spectaculos, mai de efect.

Să începem cu începutul, iar începutul este un nod.  Apoi continuăm cu un lănțișor, un șir de ochiuri de lanț. (Accesați link-urile pentru filmulețele corespunzătoare). Repet ca ciocănitoarea :) este foarte important cum țineți firul de croșetat în mâna stângă pentru a dobândi viteză în lucru și lejeritate.

Nod si lantisor

Ca să fie foarte clar vom lucra împreună câteva rânduri cu fiecare picioruș în parte. Atunci când croșetăm în rânduri trebuie să întoarcem lucrul în sensul invers acelor de ceasornic de fiecare dată când am terminat un rând. De cele mai multe ori, primul picioruș din rând se înlocuiește cu un anumit număr de ochiuri de lanț (vedeți tabelul de mai jos).

Numărul de ochiuri de lanț de întoarcere

PiciorușNumăr de ochiuri de lanț
picioruș simplu (ps)1 ocl
picioruș dublu (pd)3 ocl
picioruș dublu redus (pdr)2 ocl
picioruș triplu4 ocl

2. Piciorușul dublu (pd) – accesați link-ul pentru video demonstrativ

Este mai înalt decât piciorușul simplu, și de aceea mai „spornic”. Multe persoane îl consideră și mai ușor de executat decât piciorușul simplu.

Ca și în partea 1, vom lucra câteva rânduri a câte 10 piciorușe duble fiecare. Pentru aceasta croșetăm un lănțișor format din x+2 ochiuri de lanț, unde x este numărul de piciorușe pe care dorim să îl avem pe fiecare rând, adică 10+2 = 12 ochiuri de lanț. Lucrăm primul picioruș dublu în al  4-lea ochi de lanț de la croșetă și apoi în fiecare ochi de lanț până la sfârșitul rândului. Cele 3 ochiuri de lanț care se sar formează primul picioruș dublu.

primul piciorus

Așa arată primul rând cu 10 piciorușe duble.

primul rand

Întoarcem lucrul în sensul invers acelor de ceasornic și începem să croșetăm rândul 2.

intoarcerea lucrului

Varianta clasică pentru piciorușele duble lucrate în rânduri sună așa: Se croșetează 3 ochiuri de lanț și apoi 1 picioruș dublu în următorul picioruș din rândul anterior. Primele 3 ochiuri de lanț înlocuiesc primul picioruș. Problema cu această variantă este că se formează niște găuri de multe ori inestetice care fac ca lucrul să pară inegal.

3 ocl

Varianta Atelierul Domniței (nu am văzut-o recomandată pe nici un blog, ba aș putea spune că este nerecomandată :) )

Este foarte asemănătoare cu modul în care se lucrează piciorușele simple în rânduri. Pur și simplu croșetăm 2 ochiuri de lanț și 1 picioruș dublu în primul picioruș dublu din rândul anterior ca în imaginea de mai jos. Diferența între cele două metode se va vedea spre finalul articolului.

varianta

Atenție! Croșetăm piciorușele prin ambele bucle ale piciorușelor anterioare. Veți vedea că vârful fiecarui picioruș seamănă cu litera V. Atunci când croșetăm un picioruș în piciorușul din rândul precedent, trebuie să introducem croșeta sub ambele bucle ale acestui V ca în imaginea de mai jos.

Doua bucle

Atenție să nu ratați ultimul picioruș. Acesta trebuie lucrat diferit în funcție de ce variantă alegeți.

Varianta clasică – Ultimul picioruș trebuie lucrat în vârful celor 3 ochiuri de lanț cu care s-a început rândul 1. Nu uitați să introduceți croșeta sub 2 bucle ale ochiului de lanț în care lucrați acest ultim picioruș, altfel se creează o gaură inestetică.

ultimul piciorus1

 

Așa arată al doilea rând croșetat cu piciorușe duble după varianta clasică.

al doilea rand 1

Varianta Atelierul Domniței

Dacă alegeți această variantă, atunci ultimul picioruș din fiecare rând nu mai pune prea multe probleme. El se lucrează ușor, exact ca celelalte piciorușe duble de pe rând, nu mai trebuie să vă chinuiți să găsiți acele două bucle pe sub care să îl lucrați fiindcă el se croșetează tot într-un picioruș dublu și nu într-un ochi de lanț.

ultimul piciorus2

Așa arată mai multe rânduri croșetate cu piciorușe duble folosind cele două variante. Am scos în evidența spațiile create între primul și al doilea picioruș pe fiecare rând atunci când acesta este lucrat după metoda clasică.

diferenta

Materialul croșetat cu piciorușe duble este mai elastic și mai aerisit decât cel lucrat cu piciorușe simple.

Iată mai jos și câteva modele lucrate cu preponderență cu piciorușe duble.

Spor la creație!

Raluca

31-2 39-2 46-2

Like & share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>