Totul despre croșetat partea 1 a) – Piciorușe simple croșetate în rânduri

În croșetat pare-mi-se mie, lucrurile stau mai simplu decât în tricotat. Cu toate acestea, rezultatul este de multe ori mai spectaculos, mai de efect.

Să începem cu începutul, iar începutul este un nod.  Apoi continuăm cu un lănțișor, un șir de ochiuri de lanț. (Accesați link-urile pentru filmulețele corespunzătoare). Repet ca ciocănitoarea :) este foarte important cum țineți firul de croșetat în mâna stângă pentru a dobândi viteză în lucru și lejeritate.

Nod si lantisor

Ca să fie foarte clar vom lucra împreună câteva rânduri cu fiecare picioruș în parte. Atunci când croșetăm în rânduri trebuie să întoarcem lucrul în sensul invers acelor de ceasornic de fiecare dată când am terminat un rând. De cele mai multe ori, primul picioruș din rând se înlocuiește cu un anumit număr de ochiuri de lanț (vedeți tabelul de mai jos).

Numărul de ochiuri de lanț de întoarcere

PiciorușNumăr de ochiuri de lanț
picioruș simplu (ps)1 ocl
picioruș dublu (pd)3 ocl
picioruș dublu redus (pdr)2 ocl
picioruș triplu4 ocl

1. Piciorușul simplu

Croșetăm un lănțișor de lungime x+1, unde x este numărul de piciorușe simple pe care dorim să-l avem pe rând. În cazul meu, am croșetat un lănțișor format din 11 ochiuri de lanț (pentru a obține un rând de 10 piciorușe simple). Lucrăm primul picioruș simplu în al doilea ochi de lanț de la croșetă și apoi în fiecare ochi de lanț până la sfârșitul rândului.

Primul piciorus simplu

Așa arată primul rând de 10 piciorușe simple.

Primul rand

Întoarcem lucrul în sensul invers acelor de  ceasornic și începem să croșetăm rândul 2.

Intoarcerea lucrului

Croșetăm 1 ochi de lanț și 1 picioruș simplu în primul picioruș din rândul anterior și apoi câte 1 picioruș simplu în fiecare picioruș până la sfârșitul rândului.

Primul piciorus

De ce lucrăm 1 ochi de lanț la început? Pentru a ridica lucrul la înălțimea celorlalte piciorușe simple din rând. Dacă nu l-am lucra, acest picioruș ar fi oblic pentru că el trebuie să facă trecerea de la nivelul rândului anterior la nivelul rândului curent.

Croșetăm piciorușele prin ambele bucle ale piciorușelor anterioare. Veți vedea că vârful fiecarui picioruș seamănă cu litera V. Atunci când croșetăm un picioruș în piciorușul din rândul precedent, trebuie să introducem croșeta sub ambele bucle ale acestui V ca în imaginea de mai jos.

Doua bucle

Atenție să nu ratați ultimul picioruș. El se prezintă mai oblic decât celelalte, dar trebuie lucrat, altfel se scade numărul de piciorușe.

Ultimul piciorus

Și uite așa avem 2 rânduri a câte 10 piciorușe simple fiecare. Mai multe rânduri croșetate cu piciorușe simple arată ca în imaginea de mai jos. Rezultatul este un material destul de rigid, rezistent și plin.

Picioruse simple

Mai jos am cules câteva modele lucrate în principal cu piciorușe simple.

Spor la creație!

Raluca

Exemplu 1

 

exemplu 2

 

exemplu 3

Like & share:

4 păreri la “Totul despre croșetat partea 1 a) – Piciorușe simple croșetate în rânduri”

  1. E o idee excelenta pt.a descifra tainele crosetatului celor tineri ce dorescsa invete aceasta arta.Felicitari dv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>