Ochi pe față, ochi pe dos – partea III

În partea a III-a a acestui lung articol vă voi prezenta câte ceva despre diagrame și scheme precum și modele de bază în tricotaje.

Pentru moment, câteva informații de bază despre diagramele în tricotaje. Acestea facilitează munca noastră pentru că sunt mai ușor de urmărit, mai clare decât niște instrucțiuni scrise și ne putem da seama repede unde am greșit doar comparând lucrul nostru cu diagrama. Există un limbaj aparte și în tricotat. Eu am fost întotdeauna pasionată de matematică, am fost și un pic olimpică așa că succesiunea de pătrățele de diverse forme și culori mă încântă nespus! :)

diagrame1

Reguli de bază pentru diagrame:

  1. Se citesc de jos în sus, se începe în colțul din dreapta jos.
  2. Fiecare căsuță reprezintă un ochi
  3. Pentru tricotatul drept, rândurile lucrate pe fața lucrului se citesc de la dreapta la stânga, iar rândurile lucrate pe dosul lucrului se citesc de la stânga la dreapta. Atunci când tricotăm circular toate rândurile se citesc de la dreapta la stânga.

Pentru a facilita descifrarea diagramelor am creat o pagina dedicată simbolurilor specifice pe pagina principală a blogului. O puteți găsi în meniul din stânga.

diagrame colaj

Și acum câteva modele de bază atotprezente și nemuritoare cu diagrama atașată! În general pentru aceste modele nu se oferă diagrame în instrucțiunile de tricotat, eu le-am adăugat ca exercițiu de citire și înțelegere a lor.

Jerseu sau Ciorăpește (Stocking stitch în engleză)

Este cel mai folosit punct în tricotaje, dar nu și cel mai ușor de realizat. Lucrat circular pe andrele circulare sau 5 andrele duble este delicios de simplu. Toate ochiurile se lucrează pe față, în continuu, obținându-se astfel o piesă tubulară care nu necesită cusături. Lucrat drept punctul de jerseu presupune lucrarea unui rând pe față și a unui rând pe dos alternativ.

Jerseu cu diagrama1Căsuța goală indică un ochi tricotat pe față (F) atunci când lucrăm pe fața lucrului (FL) și, în același timp, un ochi tricotat pe dos (D) atunci când lucrăm pe dosul lucrului (DL). Pentru o listă cuprinzătoare a prescurtărilor și simbolurilor folosite în diagrame vizitați pagina noastră dedicată.

Jerseu pe dos (All – purl)

Acest punct reprezintă exact dosul punctului de jerseu după cum îi spune și numele. Este utilizat mai ales ca fond pentru torsade de toate felurile sau modele  in relief făcându-le să iasă frumos în evidență ca aici.

all purlCând lucrăm pe fața lucrului tricotăm toate ochiurile pe dos, iar când lucrăm pe dosul lucrului le tricotăm pe față. Dacă lucrăm circular, toate ochiurile sunt tricotate pe dos pentru că toate se lucrează pe fața lucrului.

all purl diagram1

Punctul de Elastic (Rib în engleză)

Punctul de jerseu este într-adevăr cel mai folosit în tricotat. Dar are un mare defect: așezat pe o suprafață plană tinde să se răsucească pe toate laturile. Aceasta se întâmplă pentru că fiecare ochi este infinitezimal mai scurt pe față decât pe dos, și infinitezimal mai lat. Astfel, la fel cum o felie de pâine care se usucă se curbează pentru că ieșind apa de la suprafață ea se strânge, așa se răsucește și o piesă tricotată în punct de jerseu. (comparația îi aparține lui Elizabeth Zimmermann).

Jerseu rasucit

Prin urmare, avem nevoie de o margine care să țină punctul de jerseu cuminte și drept. Acesta este elasticul!

Pulover cu elastic1

Dacă lucrăm alternativ coloane de ochiuri pe dos și pe față obținem ceea ce se cheamă punctul de elastic, minunat pentru marginile unui pulover, sau pentru șosete care se mulează perfect pe picior. Întocmai ca un elastic, dacă tragem de el se lungește, iar dacă îi dăm drumul, coloanele lucrate cu ochiuri pe față le acoperă pe cele cu ochiuri pe dos și astfel se scurtează.

Există posibilități nelimitate de a realiza un elastic.

Elastic simplu :

Rândul 1: * 1 F, 1 D *, rep *-* până la sfârșitul rândului

Rândul 2: 1 D deasupra unui ochi D și 1 F deasupra unui ochi F, continuați până la sfârșitul rândului. Cu alte cuvinte lucrăm ochiurile așa cum se prezintă.

Pentru  a obține modelul repetați rândurile 1 și 2.

Elasticul dublu se lucrează la fel, doar că se tricotează 2F și 2D în loc de 1F, 1D.  Mai jos este o mostră cu elastic dublu.

Elastic diagrama

Se poate jongla cu numărul de ochiuri lucrate pe față și pe dos. Astfel, putem avea elastice cu 3F, 2D sau 2F, 3D.

Mai jos este o mostra cu elastic 3F, 2D. Randurile lucrate cu ochiuri pe dos se vad doar daca tragem de elastic.

ribbing 3 by 2 diagram

Punct leneș (Garter stitch în engleză)

Este cel mai ușor de lucrat și este foarte aspectuos! Atunci când tricotăm drept, înainte și înapoi tot ce trebuie să facem este să lucrăm toate ochiurile pe față indiferent pe ce parte a lucrului suntem (poate de aceea îi și spune „leneș”). Atunci când lucrăm circular, alternăm un cerc cu ochiuri pe față cu un cerc cu ochiuri pe dos pentru a obține modelul. Mai jos aveți și diagrama.

Garter diagram1

Iată și un top șic lucrat în punct leneș. Combinația de culori mi se pare fantastică!

punct lenes

Bob de orez (Seed stitch)

Acesta este pur și simplu adorabil! Este un pic mai migălos pentru că trebuie să trecem mereu firul în fața și în spatele andrelelor, dar rezultatul merită. Materialul lucrat cu acest model este mai gros decât cel lucrat în punct de jerseu, fiind potrivit pentru pardesie și haine de iarnă.

moss stitch

Rândul 1: *1 F, 1 D* rep *-* până la sfârșitul rândului

Rândul 2: F peste D, D peste F. (Lucrați pe față un ochi care apare lucrat pe dos, lucrați pe dos un ochi care apare lucrat pe față).

Repetați rândul 2.

bob de orez diagrama

Ca să vă fie mai ușor am atașat o fotografie în care sunt indicate ochiurile lucrate pe față și cele lucrate pe dos.

ochi pe fata ochi pe dos

 

Vă urez o zi creativă! Pe curând!

Raluca

Like & share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>