Ochi pe față, ochi pe dos – partea II

Dragi domnițe,

În partea a II-a a articolului Ochi pe față, ochi pe dos, m-am gândit să detaliez un pic tehnica tricotatului circular.  După cum v-am mai spus, sunt un fan fervent al doamnei Elizabeth Zimmermann (1910 – 1999), o adevărată revoluționară a tricotatului din vremea dânsei. Cele două aspecte prin care s-a remarcat această distinsă doamnă sunt următoarele:

  • într-o epocă a tricotatului drept, pe andrele drepte și rigide ea a susținut cu ardoare tricotatul circular pe andrele circulare flexibile pentru că modelele complexe devin astfel mai ușor de realizat și cusăturile dispar, dacă nu în totalitate, într-o foarte mare măsură. (vai ce ușurare!) Unde mai pui că poți proba puloverul pe măsură ce îl tricotezi și nu îți mai pui întrebări atunci când unești fața cu spatele, dacă sunt la fel de lungi sau dacă au același număr de ochiuri.
  • a susținut de asemenea metoda continentală de a tricota, ca fiind mai eficientă și mai rapidă decât metoda englezească sau americană. Aici în România nu știu pe cineva să tricoteze în stilul englezesc. Deci, prea multe dezbateri pe această temă nu se vor ivi. :)

9814-EZ_top_lg

Mie, care sufăr de lipsă acută de timp, ca noi toți de altfel în această epocă a vitezei, mi-au surâs foarte mult aceste două aspecte: fără cusături și rapid, dar și frumos și complex. Cum e posibil?

Dar, despre domnița Zimmermann, mai pe larg într-un articol viitor și mult dorit. Acum, despre tricotatul circular.

1. Tricotatul circular pe andrele circulare

Filmulețul ilustrează foarte bine această tehnică, în plus vă oferă un truc minunat pentru a evita gaura ce se formează la unirea ochiurilor. Mai jos am pregătit două colaje care ilustrează diferența între unirea ochiurilor așa cum se face ea în mod obișnuit (se tricotează pur și simplu primul ochi pe față ca un ochi obișnuit, de unde rezultă o buclă insetetică care rămâne vizibilă) și folosind acest truc.

fara truc

După cum se poate observa, folosind acest truc se obține o unire invizibilă a ochiurilor, net superioară precedentei.

cu truc

2. Tricotatul circular pe andrele duble

De obicei tricotăm pe andrele duble atunci când piesa vestimentară are diametrul prea mic pentru a fi lucrată pe andrele circulare. Trucul de mai sus pentru evitarea găurii la unirea ochiurilor se aplică și aici cu mențiunea că se lucrează cu andrelele 1 (cu care s-a început montarea) și 4 (pe care sunt ultimele ochiuri montate). Pentru descrierea detaliată a pașilor mergeți la pagina de pe butic destinată acestei tehnici.

După ce am montat ochiurile și suntem gata să unim piesa tubulară, mare grijă să nu răsucim ochiurile! Așa ar trebui să arate lucrul înainte să unim în cerc.

ochiuri nerasucite

O problemă ce apare adesea atunci când tricotăm circular cu 5 andrele duble, mai ales atunci când suntem la început, este ceea ce se cheamă efectul de scară. Mai exact, în punctele unde se întalnesc două andrele duble ochiurile au tendința să se lăbărțeze, asemănându-se destul de mult cu treptele unei scări. Mai jos aveți o fotografie care ilustrează acest efect.

efectul de scara

Cea mai bună soluție pentru această problemă ne-o oferă timpul și exercițiul. După suficiente perechi de șosete și mânuși veți observa că și dacă vă chinuiți nu mai puteți să lucrați cu „scări”. Dar, până atunci, cel mai bun sfat este să mutați înainte și înapoi punctele de legătură între ochiurile de pe cele 4 andrele. Este o tehnică bună care ne ajută în multe situații pe care le vom descrie și cu alte ocazii.

Pentru a ușura explicațiile am numerotat andrelele cu care lucrăm de la 1 la 5. Andreaua 1 va fi mereu andreaua din mâna stângă iar andreaua 5 va fi mereu andreaua din mâna dreaptă, cu care lucrăm ochiurile.

5 andrele duble

5 andrele duble 2

Împingerea punctelor de legătură înainte (sau la stânga)

Lucrăm până când terminăm ochiurile de pe andreaua 1, apoi mai lucrăm 2-3 ochiuri de pe andreaua 2 (timp în care andreaua 1 este parcată undeva, pe birou). Apoi, andreaua 2 devine andreaua 1, andreaua 1 devine andreaua 5. Lucrăm restul de ochiuri de pe andreaua 1 cu andreaua 5 (fostă andrea 1 parcată pe birou) și încă 2-3 ochiuri de pe andreaua 2. Și așa mai departe.

puncte de legatura

Împingerea punctelor de legătură înapoi (sau la dreapta)

Lucrăm până mai rămân 2-3 ochiuri pe andreaua 1, le alunecăm pe acestea pe andreaua 2. Andreaua 1 devine andreaua 5, iar andreaua 2 devine andreaua 1. Repetăm pașii precedenți.

Aici puteți găsi și câteva ilustrații ajutătoare în plus.

3. Tricotatul circular pe 2 perechi de andrele circulare

Aceasta este alternativa metodei precedente care implică 5 andrele duble, atunci când dorim să tricotăm piese înguste (mânuși, șosete sau mâneci). Orice puteți face cu 5 andrele duble puteți face și cu 2 andrele circulare. Depinde de dumneavoastră cum preferați.

Metoda este destul de nouă în peisajul tricotatului, dar vă invit să o încercați.

circular cu 2 circulare

Montați ochiurile cu o pereche de andrele circulare și alunecați jumătate din ochiuri pe cealaltă pereche de andrele circulare. Aveți grijă să nu răsuciți ochiurile. Începeți să lucrați ochiurile de pe andreaua care nu este atașată la firul cu care lucrați. Aveți grijă să strângeți firul bine după ce lucrați primul ochi de pe andrea pentru a evita efectul de scară. Lucrați ochiurile de pe andrea cu andreaua din aceeași pereche, lăsând cealaltă pereche liberă.

4. Tricotatul circular pe o pereche de andrele circulare

Iar aceasta trebuie să aibă cablul cât mai lung (80 sau chiar 100 cm).

Dacă v-ați însușit tricotatul circular cu două perechi de andrele circulare, trecerea la o singură pereche de andrele circulare se face lin și rapid. Sunt convinsă că deja v-ați dat seama cum trebuie să faceți. Dar, de dragul articolului vă voi descrie detaliat.

Montați numărul de ochiuri dorit și faceți-le să alunece pe cablu. Împărțiți ochiurile în 2 jumătăți, iar în mijlocul lor scoateți cablul astfel încât să se formeze o buclă mare. Glisați cele două grupuri egale de ochiuri fiecare pe câte o andrea. Veți obține ceea ce se vede în imaginea din stânga.

În acest moment vom lucra ochiurile de pe andreaua NE-atașată la fir, în cazul nostru andreaua de deasupra. În acest caz, glisăm ochiurile de pe cealaltă andrea pe cablu, astfel încât să ne fie lejer să lucrăm cu ea ochiurile de pe cealaltă andrea, ca în imaginea din dreapta. Restul este poveste…

o circulara

Rezultatul? O minunată căciulă fără cusături lucrată dintr-o răsuflare! :) Ea se învârte veselă pentru că nu are nimic de ascuns!

caciula finala

Acest articol face parte dintr-o serie de 3 articole care tratează tehnicile de bază în tricotat cuprinse între montarea ochiurilor și încheierea cărora le vom dedica articole separate.

Partea I – Tricotarea ochiurilor pe față și pe dos, o privire de ansamblu asupra tricotatului drept și tricotatului circular

Partea II – 4 moduri de a tricota circular, trucuri și chichițe pentru fiecare

Partea III – Diagrame pentru „lucrături” de bază în tricotat: jerseu, elastic, bob de orez, punct leneș

 

Like & share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>